19 Μαρ 2013

H Οδοντόκρεμα του Ελέφαντα





Υλικά
50-100 mL διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 30% (Η2Ο2)
κορεσμένο διάλυμα ιωδιούχου καλίου (ΚΙ
υγρό απορρυπαντικό πλυσίματος πιάτων
χρωστικές τροφίμων
ογκομετρικός κύλινδρος 500 mL

Διαδικασία
1.   Φορέστε τα γάντια και γυαλιά ασφαλείας. Το ιώδιο από την αντίδραση μπορεί να λεκιάσει επιφάνειες οπότε ίσως να θέλετε να καλύψει το χώρο εργασίας σας με μια ανοιχτή σακούλα σκουπιδιών ή ένα στρώμα από χαρτί κουζίνας.
2.   Χύστε ~ 50 ml διαλύματος υπεροξειδίου υδρογόνου 30% μέσα στην ογκομετρική φιάλη.
3.   Ρίξτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων και ανακατέψτε.
4.   Μπορείτε να τοποθετήσετε 5-10 σταγόνες χρωστικής τροφίμων κατά μήκος του τοιχώματος του κυλίνδρου για να μοιάζει ο αφρός ριγέ οδοντόπαστα.
5.   Προσθέστε ~ 10 mL διαλύματος ιωδιούχου καλίου. Μη σκύβετε πάνω από τον κύλινδρο όταν το κάνετε αυτό, καθώς η αντίδραση είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να πιτσιλιστείτε ή ακόμα και να καείτε από τον ατμό.


Παραλλαγές
 Μπορείτε να προσθέσετε 5 γραμμάρια αμύλου στο υπεροξείδιο του υδρογόνου. Όταν προστεθεί το ιωδιούχο κάλιο, ο αφρός που σχηματίζεται θα έχει φωτεινές και σκοτεινές κηλίδες από την αντίδραση του αμύλου με το ιώδιο (στην ουσία Ι3-)
 Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγιά αντί για ιωδιούχο κάλιο. Έτσι ο αφρός παράγεται πιο αργά.


  Η Χημεία της Οδοντόκρεμας του Ελέφαντα
Η συνολική εξίσωση για την αντίδραση αυτή είναι :
2 H2O2(aq) → 2 H2O(l) + O2(g) 
Ωστόσο, η διάσπαση του υπεροξειδίου του υδρογόνου σε νερό και οξυγόνο καταλύεται από το ιόν ιωδίου, σχηματίζοντας ενδιάμεσα υποϊωδιώδες ιόν (θεωρία των ενδιαμέσων προϊόντων)
H2O2(aq) + Ι-(aq) → OI- (aq) + H2O(l)
H2O2(aq) + OI- (aq) → Ι-(aq) + H2O(l) + O2(g) 

Το απορρυπαντικό πιάτων συλλαμβάνει το οξυγόνο ως φυσαλίδες. Η χρωστική τροφίμων μπορεί να χρωματίσει τον αφρό. Η θερμότητα από την εξώθερμη αυτή αντίδραση είναι τέτοια ώστε ο αφρός βγαίνει με μορφή ατμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου